Nyheter

Vil løse boligkrisen i London

Boligspørsmålet var en av Sadiq Kahns største kampsaker da han ble Londons nye borgermester sommeren 2016. Nå er det blitt hans største utfordring.


Lyvly markedsfører seg overfor såkalt «unge profesjonelle» som ikke har råd til å kjøpe egen bolig og er ferdige med å lete etter romkamerater på nettet. Foto: Lyvly Siri Zanelli

LONDON/ENGLAND: Kun 21 prosent av husholdningene i London eier sin egen bolig, og en gjennomsnitts londoner bruker nesten halvparten av lønnen sin på husleie, ifølge English Housing Survey data 2012–13. Kahns mål er at 50 prosent av boligene som bygges i London i de neste fire årene, skal være mulig å kjøpe (affordable) for husholdninger med lav inntekt. For å oppnå dette har han invitert private utbyggere til forhandlingsbordet for å sikre at alle store prosjekter har 35 prosent lavprisboliger. Han vil dessuten bruke offentlig eiendom, særlig eiendommer eid av Transport for London (TfL), til boligbygging.

 

Kahn har introdusert et tak på husleie for lavinntektsfamilier på én til tre prosent av inntekten. Både lovgivningen og samarbeidsformene må endres. Og mens man venter på de store resultatene, dukker det opp stadig flere kreative og mer eller mindre kyniske nyvinninger på boligfronten.

 

The Collective er et boligtårn med 500 studioleiligheter på 15 kvadratmeter, hvor alle har tilgang til felleskjøkken, takterrasse, treningsstudio og kontorer for frilansere, samt spa, restaurant og «diskovaskeri». Markedsføringen fokuserer på det de hevder er det ultimate byliv, med små leiligheter som gjør at storbyen i seg selv blir din stue, og tilgang til alt man trenger av fasiliteter. Man skal ikke trenge å sitte hjemme og vente på at internettet skal installeres eller oppvaskmaskinen repareres. Noen mener dette er løsningen for en hel generasjon unge single som leier, andre vil si at det er en kynisk forlengelse av studentboligen forkledt som leilighetshotell.

 

På samme måte som The Collective markedsfører også Lyvly seg som den perfekte husvert for «unge profesjonelle». Folk som er nesten førti, men som ikke har råd til å kjøpe egen bolig og er ferdige med å lete etter romkamerater på nettet, kan dele gassregningen sin med tre andre og ha en hylle i et delt kjøleskap. Lyvly er et kuratert kollektiv, hvor man søker om medlemskap og får alt fra Netflix til renhold inkludert i husleien.

 

The Collective er et boligtårn med 500 studioleiligheter på 15 kvadratmeter med fellesfunksjoner i alle kategorier, fra felleskjøkken til kontorfellesskap. Foto: The Collective
The Collective er et boligtårn med 500 studioleiligheter på 15 kvadratmeter med fellesfunksjoner i alle kategorier, fra felleskjøkken til kontorfellesskap. Foto: The Collective

Et kollektiv som har brukt mindre penger på pressebyråer, men likevel har fått mye omtale for ny type boligform, er OWCH, Older Women Co-Housing. Det er et kollektiv for enslige kvinner over 50. De har bygget sitt eget boligkompleks med 25 leiligheter slik at de kan bo i et fellesskap der de kjenner naboene sine, og kan delta på sosiale aktiviteter som fellesmiddag en gang i uken. Hjemmesiden deres forteller at denne typen boligsameie ikke bare er en berikelse for beboerne, som ofte har blitt alene da ektefellen har gått bort eller barn har flyttet ut. Det vil også lette presset på eldreomsorg i området fordi beboerne er forventet å ta vare på hverandre. Etter at prosjektet ble presentert på BBC, har de hatt hundrevis av henvendelser fra eldre kvinner som vil flytte inn (menn kan komme på besøk).

 

Lyvly og The Collective markedsføres heftig til profesjonelle millennias som blir kjent med naboene via Instagram før de flytter inn. Men de har begge noe til felles med kollektivboligen for eldre kvinner. I London består 35 prosent av husstandene av enkeltpersoner, og å banke på døren til naboen med en eplekake er ikke vanlig i indre bydeler, der gardinene ofte er trukket godt for. Ny demografi har ført til nye boligformer. Forhåpentligvis følger borgermester Kahns nye politikk etter og muliggjør boliger både med fokus på akseptabel leiepris samt fellesskap i byen.

 

Siri Zanelli er partner i kontoret Collective Works i London. Hun har drevet Studio Siri Zanelli i seks år, og har tidligere jobbet for Rogers Stirk Harbour + Partners samt Foster + Partners.