Arkitekturpriser

Vinner Stirling-pris for tredje gang

Foster + Partners Bloomberg-bygg i London sies å ha knust taket for kontordesign og byplanlegging gjennom innovasjon og teknikk.

Bloomberg HQ hevder å være verdens mest bærekraftige kontorbygg. De to bygningene i Londons City bindes sammen av en bro. Foto: Nigel Young/Foster+Partners

Fjorårets Stirling-pris fikk et merkelig etterspill: Den veldedige organisasjonen som stod bak den renoverte bryggeutstikkeren i Hastings (tegnet av dRMM Architects), havnet under administrasjon like etter å ha mottatt den gjeve arkitekturprisen, og piren ble i sommer kjøpt opp av hotelleieren Sheikh Abid «Goldfinger» Gulzar like foran øynene på lokale aksjonister. Nå fryktes det at han vil male trekonstruksjonen i sin yndlingsfarge: gull.

Tilbake til form

Stirling-prisen er derimot tilbake langs et mer tradisjonelt spor, og går i år til bookmakernes store favoritt, Foster + Partners’ Bloomberg HQ i Londons City-område. «Bygget har ikke bare hevet terskelen for kontordesign og byplanlegging, det har knust selve taket», sa Royal Institute of British Architects (RIBA) sin president Ben Derbyshire i instituttets begrunnelse.

Finansdataselskapet Bloombergs europeiske hovedkvarter er på over 300 000 kvadratmeter, og inneholder en mengde høyteknologiske og framtidsrettede innovasjoner. 

Bygget skal kunne bruke 70 prosent mindre vann og 40 prosent mindre energi enn et vanlig kontorbygg, og pustende «gjeller» på fasaden vil sørge for tilsig av naturlig luft og lyd. Nøye utplasserte mikrofoner sørger for en balansert akustikk i lokalene der det jobber 4000 ansatte.

En innvendig rampe av 600 tonn japansk bronse binder kontoretasjene sammen. Foto: Nigel Young/Foster+Partners

Arkitektmilliardær 

Kostnadsrammen for den ti etasjer høye bygningen skal være på én milliard pund, og Bloomberg HQ har blitt beskrevet som den største steinbygningen bygget i City of London siden naboen, St. Paul’s Cathedral.

Det er tredje gang Norman Fosters kontor mottar RIBAs årlige pris, denne gang for en bygning som det nesten har tatt ti år å fullføre. «Enkelte sier at årsaken til at det nesten har tatt et decennium å bygge dette er at vi har en milliardær som vil være arkitekt i samarbeid med en arkitekt som vil være milliardær,» skal byggherre (og tidligere borgemester i New York) Michael Bloomberg ha uttalt, ifølge The Guardian. Bloomberg er for øvrig forfatter av boken «Climate of Hope», om hvordan vi kan redde vår egen planet.

I prisens statutter står det at Stirling skal tildeles «det største bidraget til arkitekturens utvikling», og juryleder David Adjaye kaller årets vinner for et «én-gang-per-generasjon-prosjekt» som «skyver på grensene for forskning og innovasjon i arkitekturfeltet.»