Nyhet

Vinnerne av Reinventing Cities er kåret

LPO og Mad vant hvert sitt Groruddalen-prosjekt i den prestisjefylte konkurransen Reinventing Cities. Obos står klare til å bygge.


«Recipe for Future Living» på Stovner skal ha en sterk lokal og kulturell tilknytning, lover vinnerteamet bak. Illustrasjon: Mad

Den internasjonale konkurransen Reinventing Cities arrangeres av C40 (Cities Climate Leadership Group) med mål om at storbyer verden over skal spille en avgjørende rolle for å nå Paris-avtalens mål om klimagassutslipp. Oslo er som kjent Europas miljøhovedstad i 2019, og deltar sammen med 14 andre storbyer om utvikling av 39 tomter som skal vise fremtidens klima- og miljøløsninger.  

Tomtene Oslo kommune har stilt til disposisjon ligger på Stovner og Furuset, og vinnerne av den internasjonale konkurransen ble offentliggjort av byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad, under et arrangement i Kulturkirken Jakob på onsdag.

Grønne vinnere

Vinnerprosjektet i Bygata på Furuset heter «The Urban Village» og teamet består av LPO Arkitekter, Obos Nye hjem, Bollinger + Grohmann og Veidekke, mens prosjektet i Fossumdumpa på Stovner har fått navnet «Recipe for Future Living» og er utviklet av Mad Arkitekter/Landscape+, Ineo Eiendom og Vill Urbanisme. 

Det er Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo som har gjennomført konkurransen, der en fagjury har vurdert og utpekt vinnerne. Norske arkitekters landsforbund (NAL) har fasilitert juryen, som har bestått av representanter fra bydelene, Klimaetaten, Plan- og bygningsetaten, Grønn Byggallianse, energiekspert, NAL-oppnevnt arkitekt og landskapsarkitekt og C40.

«The Urban Village» på Furuset skal by på fleksible og rimelige boliger med store offentlige arealer. Illustrasjon: LPO Arkitekter

Spennende konkurranse 

Juryleder Trond Moengen sier i en pressemelding at Reinventing Cities-konkurransen har vært spennende på flere måter: 

– Denne formen for arkitektkonkurranse, der vinneren gis anledning til å realisere sitt eget forslag, representerer et nytt og spennende format i arkitektkonkurranser – også for juryen. Denne nærheten til realisering har gjort det spesielt motiverende å jobbe med forslagene i disse to konkurransene. Juryen mener det har vært fremmet forslag som samlet representerer en fin palett av elementer, og er fornøyd med å ha kunnet kåre vinnere som vi mener vil gi gode løsninger på de utfordringene som ble gitt i konkurranseutlysningen, sier Moengen.

De to prosjektene roses av juryen for sin innovasjon og miljøambisjoner. Om «The Urban Village» heter det at: «Det er lagt stor vekt på sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft. Designet er variert med fleksible og rimelige boliger med store offentlige arealer», mens «Recipe for Future Living» får attesten at «prosjektet viser at det er mulig å skape arkitektur av fremragende kvalitet med et ambisiøst, fullskala gjenbruksprosjekt som utnytter sirkulær økonomiprinsipper. Det viser at gjenbruk i arkitektur kan være både funksjonell og ha store estetiske kvaliteter, samtidig som den omfavner kulturarven. Prosjektet vil også sysselsette og gi rimelig bolig for unge voksne på Stovner, samtidig som det motvirker klimaendringer.»  

Les hele juryens begrunnelse her.

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos lover å gå inn med full tyngde. Foto: Obos/Hans Ferdrik Asbjørnsen

OBOS står klare

Samtidig som det ble kjent at Obos var blant vinnerne, sendte selskapet ut en pressemelding der de lovet med full tyngde å sørge for at prosjektet blir bygget og gjennomført. 

– Jeg lovet politikerne å gå inn i dette med full tyngde. Derfor er jeg svært godt fornøyd med at vi vant og får muligheten. Dette er et ambisiøst og nytenkende prosjekt som vil bidra til å løfte hele lokalmiljøet, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i pressemeldingen.

Det er Hanne Løvbrøtte i Obos som har ledet vinnerteamet bak «The Urban Village», og hun mener det blir et fremtidsrettet prosjekt med fokus på bærekraft og fellesskapsløsninger:

– Vi skal ikke bare bygge boliger, men et nytt nærmiljøhus og en unik møteplass for folk som allerede bor i området. Vi ser for oss fleksible leiligheter, kollektive boformer og fellesarealer som man deler både med andre beboere og med folk utenfra, sier Løvbrøtte i pressemeldingen.

«Recipe for Future Living» skal i tillegg huse et innovativt start-up-miljø, som vil kunne gi støtte til profesjonelle og lokale initiativer, sier Mad. Illustrasjon: Mad
«Recipe for Future Living» er et virkelig «kinder-egg», skrives det om vinnerprosjektet på Stovner. Illustrasjon: Mad

Våkn opp!

Mad skriver på egne hjemmesider at «Recipe for Future Living» snur byggeindustriens enorme avfallsproblem til en uvurderlig og unik ressurs: 

«Byggebransjen må våkne opp; vi kan ikke fortsette å utvinne og deponere råmaterialer slik vi har gjort det i hele vår moderne tid. Ombruk, «upcycling» og gjenbruk er den eneste måten vi kan bygge på, hvis vi samtidig ønsker å bevare verden slik vi har vært vant til å oppleve den. Mad, sammen med teamet bak prosjektet, er en spydspiss for denne tankegangen,» heter det på mad.no.  

«Recipe for Future Living» skal ha en sterk lokal og kulturell tilknytning, og teamet har fått med seg flere aktører som bidrar til å skape arbeidsplasser og rimeligere boliger for unge i etableringsfasen. 

«Prosjektet «Recipe for Future living» er et virkelig «kinder-egg», som reduserer karbonavtrykket, er med på å utjevne sosiale forskjeller, og bygger og styrker et godt lokalsamfunn,» skriver vinnerne i Mad.

Planen med den urbane landsbyen på Furuset er å bygge et veksthus som blir en del av et nærmiljøhus. Illustrasjon: LPO Arkitekter