Nyhet

White Arkitekter vant i Bergen

White Arkitekter vant begrenset plan- og designkonkurranse om Bystrand og ny Lungegårdspark i Bergen med prosjektet "True Blue".


"I True Blue tilrettelegges det for møteplasser opphold, aktivitet og rekreasjon på en gjennomført god måte," heter det i juryens begrunnelse. Illustrasjon: Aesthatica Studio

Bergen kommune inviterte like før jul i fjor til en begrenset plan- og designkonkurranse om prosjektet Bystrand og ny Lungegårdspark i Bergen. I forbindelse med utbygging av ny bybanestrekning til Fyllingsdalen skal Lungegårdsparken oppgraderes og utvides. På sjøsiden av parken skal Bergens første bystrand anlegges.

Bystrand på bergensk 

Det var det svenske kontoret White Arkitekter som nå stakk av med førstepremien for sitt forslag «True Blue». 

- Hensikten er å skape et attraktivt og inkluderende byrom for bevegelse, rekreasjon og opplevelser av ulike slag. Et nytt landemerke for Bergen, der innbyggerne vil bli utfordret til å oppleve vannets egenskaper gjennom alle årstider. Beboere og turister skal lett kunne bevege seg videre langs hele bykysten, sier landskapsarkitekt Niels de Bruin på Whites hjemmesider. 

Juryen trekker blant annet frem at forslaget viser «en romslig, blå/grønn og innholdsrik strand der det er tilrettelagt for et variert møte med vannet og et bakland med plass til opphold, en bystrand på bergensk.»

Bergens første bystrand skal anlegges ved Lungegårdsparken. Illustrasjon: Aesthatica Studio

Viktige innspill

De Bruin forteller videre at er glade for å ha vært i stand til å veve sammen et konsept av arkitektur, bærekraft og lokale aktører: 

– For å lykkes med identitetsskaping har vi allerede involvert lokale aktører i konkurranseforslaget, inkludert en kunstforening, en videregående skole, Bergens akvarium og en miljøorganisasjon. Deres innspill har vært et viktig aspekt ved utformingen av parken, sier han.

«True Blue» er gjort i samarbeid med Fredrik Pettersson Arkitekt, Dipl. Ing Florian Koshe AS og AFRY. Ambisjonen er at den nye strandparken og badeanleggene skal være klare innen 2023, skriver White.

Andrepremie gikk til “Skjærgårdsparken” ved Werk arkitekter, København, og Origo Arkitektgruppe, mens tredjepremien gikk til «Mens vi går» v/ Arkitektgruppen Cubus, Vill Urbanisme og Multiconsult.

Les mer om juryens begrunnelse og resultatene her.