Tema

Fjær i toppen

Kjempevakre eller skikkelig stygge? Vi snakket med Gartnerfuglen om form og palmebladene som delte kontoret i to.

Fra papirutgaven Arkitektnytt 05/2017
Gartnerfuglens jakttårn på Mallorca stiger opp fra et naturlig krater. Foto: Gartnerfuglen Arkitekter

– Store palmeblader plassert på toppen av et tårn, bygget over en gammel brønn i en nedsenket frukthage: Hva er egentlig dette?

– Det er et jakttårn, og oppdragsgiveren er en hobbyjeger som bor i Palma, Mallorca, som i flere år har jaktet kaniner med podenco-hunder på den vidstrakte eiendommen, i bytte mot å hjelpe til med vedlikehold.

Det forteller Astrid Rohde Wang fra arkitektbyrået Gartnerfuglen.

Kontoret har tidligere fått stor oppmerksomhet både i norske og internasjonale fagmedier for en paviljong bygget for eieren av en landeiendom sør på Mallorca. Og jakttårnet ligger på samme sted.

– Dette er en prosess som har gått veldig fort, med liten prosjekteringstid og spansk lønnsnivå, så vårt utgangspunkt er at vi kjører på, vi er ikke redde for å gjøre feil, og så håper vi resultatet blir en slags mutasjon, en feil som kan vise seg å bli vellykket.

– Hvordan får dette tårnet sitt uttrykk?

– Gjennom at vi bruker de billigste materialene vi får tak i. Det er et kjempebillig prosjekt som ikke skal sette for store spor.

– Vil du kalle det midlertidig arkitektur?

– Nei. Dette er ikke et prosjekt for evigheten, men det er likevel bygget så solid at man, med normalt vedlikehold, selv kan velge hvor lenge det skal leve.

– Hva var jegerens bestilling?

– Han jakter kaniner med de åtte hundene sine, og ville ha et vakttårn. Tårnet skulle dekke over brønnen, som brukes til vanning og drikke for husdyr. Rundt brønnen skulle det være en lunsjpaviljong, og vi bruker plater av rød asfaltpapp, som fungerer både som vegger og tak. De skaper skygge, liksom trærne i og rundt frukthagen, som ligger i et naturlig krater. Jegeren ville ha noe med egenart, og han lot oss skape vår versjon, vår mutasjon, av et vakttårn.

Men så var det disse palmebladene.

– Det vi har diskutert mest heftig her på kontoret, er palmebladene på toppen. Jeg mener de er kjempevakre, Ole synes de er skikkelig stygge. Palmebladene kan leses som ren ornamentikk, som med modernismen ble forbudt. Arkitekturen skulle være nyttig. Hvis den ikke er nyttig, så er det ikke arkitektur. Jeg tenker at hvis den kun er nyttig, så er det byggeri, ikke arkitektur. Modernisme uten kjærlighet, det er de grådige utbyg- gernes mekka.

Rohde Wang forteller videre at tørkede palmeblader er et vanlig materiale for taktekking på Mallorca, og at det av den grunn ble valgt som et ornament på toppen av det «nyttige» tårnet, som for øvrig kan justeres i høyden ved hjelp av en enkel vinsj-mekanisme.

– Jegeren ser ikke hundene fra tårnet, men når tårnet heises, signaliserer de som er i frukthagen til andre jegere at de er på plass. Å heise tårnet blir som å heise flagget. Palmebladene hjelper på høyden så tårnet blir mer synlig. Dermed har palmebladene en funksjon, og er ikke bare ornamentikk.

– Hvilke darlings har dere måttet velge bort i prosessen?

– Tårnet burde vært høyere, men det fikk vi ikke til. Ellers dreper vi gjerne våre darlings. Hvis du prøver ut noe, og det ikke funker, så har du testet en teori, og forkastet den. Da er du på rett vei.