Arkitekturpriser

Hermetikken vant vernepris i Stavanger

– Rehabiliteringen av Hermetikklaboratoriet er et godt eksempel på hvordan kulturminneverdi også kan bidra til økonomisk bærekraft, sier byantikvar Hanne Windsholt.

Alle foto: Sindre Ellingsen.

Næringsbygg var tema for prisen og i alt tre kandidater var nominert for 2018: Øivind Johnsen for Johan P. Johnsens sjøhus på Holmen, Reidun Koch Kalvig for Koch parfymeris nyrenoverte forretningsbygg i Kirkegata og Base Property for Hermetikkindustriens laboratorium på Eiganes.

Nytt i år var at alle hadde mulighet til å stemme via sosiale medier eller på kommunens nettsider. Folkets stemme gikk til Koch parfymeri i Kirkegata, men det var Hermetikkmuseet som stakk av med prisen.

– Som eiendomsutviklere så vi potensialet i arkitekturen og kvaliteten på bygningsmassen fra 1931, selv om det krevde en fullstendig renovering – bokstavelig talt fra topp til tå, sier Odd Are Njå fra Base Property i en pressemelding fra Stavanger kommune.

Han forteller at utfordringen lå nettopp i å bevare og integrere det verneverdige med det moderne og funksjonelle.

- Huset fungerer nå på alle måter optimalt. Vi har kontor- og møteromsfasiliteter som tilfredsstiller ethvert behov og en sammensetning av leietakere som inspirerer og motiverer hverandre. Med Matmagasinet fanger vi også alt fra forretningsfolk og politikere, til familier og pensjonister. Det er tydelig at Hermetikken er blitt det etterlengtede møtestedet bydelen har savnet.

Det er ikke første gang museet mottar pris. I 2017 ble det tildelt Cityprisen og i 2018 var det nominert til Stavanger kommunes byggeskikkpris.

Det er Brandsberg - Dahls arkitektkontor AS som har vært arkitekter for rehabiliteringen.