Konkurranser

Klimahus på utstilling

Torsdag 24.08 åpner utstillingen av forslagene til nytt klimahus som skal bygges i Botanisk hage i Oslo.


Lund Hagem, Atelier Oslo og Expology vant den begrensede konkurransen med prosjektet Mønstre i bevegelse. Illustrasjon: Teamet

Utstillingen viser alle de fem forslagene fra den begrensede arkitektkonkurransen som ble avholdt i 2016-2017. Se bilder av alle prosjektene i bildegalleriet ovenfor.

Klimahuset, som er en del av Naturhistorisk museum, skal stå ferdig i 2019. Huset skal være et utstillingsareal og et viktig samlings- og møtested, ifølge kommunikasjonsleder ved Naturhistorisk museum, Karenina Kriszat. 

Utstillingene skal formidle forskningsbasert kunnskap om klimaet og klimaendringer til publikum, særlig til barn og ungdom, skriver hun i en epost til Arkitektnytt. 

«Det blir grunnleggende å formidle at klimaendringene skjer som et resultat av både naturlige prosesser og menneskeskapt påvirkning.»

Klimahuset skal bygges mellom Brøggers hus, tidligere Geologisk museum, og det fremtidige Veksthuset (se kart i bildegalleriet).

UMOE ved Jens Ulltveit-Moe har gitt 70 millioner kroner til Universitet i Oslo (UiO) ved Naturhistorisk museum (NHM) for å sikre gjennomføringen av prosjektet.

Konkurransen om nytt Klimahus

For å finne det beste konseptet til nytt Klimahus, ble det invitert vi til en konkurranse om arkitektur- og utstillingsdesign. Følgende fem team ble prekvalifisert:

.           Lund Hagem, Atelier Oslo og Expology
.           Cobe og Kossmann.dejong
.           Stein Halvorsen arkitekter, Sixsides og Grindaker landskapsarkitekter
.           Snøhetta og Atelier Brückner
.           Tinker imagineers og Transborder studio

Teamet Lund Hagem, Atelier Oslo og Expology gikk seirende ut av konkurransen med prosjektet «Mønstre i Bevegelse». Alle forslagene vises i utstillingen som er plassert på tomten der det nye bygget skal bygges.

Utstillingen kan ses i hagens åpningstid som er fra klokka 07.00-21.00 alle dager.

 

Vinnerprosjektet

«Mønstre i bevegelse» består av et bygg som tar hensyn til eksisterende bebyggelse med et rolig og elegant formspråk, skriver Naturhistorisk museum om prosjektet i en  pressemelding.

Bygget skal være et forbildeprosjekt innen miljø og bærekraft: «…vinnerprosjektet gjenspeiler dette blant annet gjennom takformen som på en optimal måte vil utnytte effekten av solenergi og naturlig ventilasjon.»

28. september inviterer Oslo arkitektforening til presentasjon av Klimahuset og debatt om klimaløsningene.

Her, Snohetta og Atelier Bruckner står bak prosjektet Klimahuset Illustrasjon: Teamet
Stein Halvorsen arkitekter, Grindaker landskapsarkitekter og Sixsides har samarbeidet om forslaget Klimahagen. Illustrasjon: Teamet
Klimatorium, er forslaget fra Tinker Imagineers i samarbeid med Transboarder Studio. Illustrasjon: Teamet
Klimatoriumet ble foreslått av Cobe og Krossmann Dejong. Illustrasjon: Teamet