Arkitekturpriser

Lysprisvinnere for 2018 er kåret

Sykkelhotell Oslo S, Holmestrand stasjon, Ombygging og modernisering av «Oslo lampa» og Lysplan for Verdensarven – Rjukan ble kåret til vinnere i hver sin kategori under et arrangement på Doga.

Norsk lyspris

Norsk lyspris ble etablert av Lyskultur i 2001, og deles ut hvert år. Norsk lyspris skal sette fokus på gode og innovative lysprosjekter i Norge ved å fremheve spennende, veldesignede og velutførte prosjekter. Norsk Lyspris er delt inn i fem kategorier; Beste innendørsprosjekt, Beste utendørsprosjekt, Beste produkt/teknologisk løsning, Åpen klasse og UNG. En av vinnerne nomineres videre til Nordisk Lyspris.

I alt 14 prosjekter  i fem forskjellige kategorier var nominert til prisen for 2018. Nå har juryen kommet frem til fire vinnere. De øvrige ti nominerte prosjektene ble tildelt diplom.

Sykkelhotell Oslo S gikk til topps i kategorien «Innendørsprosjekt». Lysdesign: Rambøll Norge AS ECT. Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: Rambøll Norge AS. 

- Dypt innfelt mellom trespiler er diffuse lyslinjer plassert i et harmonisk, men tilfeldig mønster. Lysbildet er dynamisk og mønsteret endres kontinuerlig slik at de parkerte syklene som bakbelyses av veggenes nedre del, fremstår i tydelig kontrast og gir lysspill på gulvet. Løsningen med en kombinasjon av trespiler og LED-linjer i en varm tone fremhever og styrker treets materialitet, sier juryen.

Holmestrand stasjon gikk til topps i kategorien «Utendørsprosjekt». Lysdesign: Rambøll Norge AS. Arkitekt: Gottlieb Paludan Architects/Rambøll. 

- Lyset er gjemt men samtidig ser det lyst ut i luften rundt og godt vertikalt lys gjør det lett å se hvem du møter i området. Lyset er integrert på mange måter og kombinerer mange fag i en veldig god gjennomføring. Belysning av plassen er veldig fin og lyset fra mastene gjør seg veldig bra mot betongen, sier juryen.

 «Oslo lampa» tok seier i kategorien Produkt/teknologisk løsning. Lysdesign: Norconsult AS.

- Det er utrolig flott utført og skiller seg ut fra andre rehabiliteringsprosjekter. Den nye lampen beholder det gamle uttrykket, gløden og de positive kvalitetene med den gamle lampen samtidig som den tilfører mye positivt fra ny teknolog, sier juryen om dette prosjektet.

Lysplan for Verdensarven Rjukan tok seier i kategorien «Åpen klasse». Lysdesign: Zenisk

- Den fungerer veldig bra som lysplan med god sammenheng mellom bilder, illustrasjoner og tekst. Helheten gjør at en får lyst til å se konseptet realisert. Det er en ekstremt godt illustrert plan med mange gode grep, som for eksempel den spennende løsningene med å lyssette under broen i stedet for selve broen, sier juryen om dette prosjektet.

I tillegg til disse vinnerne har de kåret juryens særpris som i år gikk til Erik Selmer. Han fikk pris for sin mangeårige innsats for norsk lysdesign.

Årets Jury

Juryen for Norsk Lyspris 2018 har bestått av juryleder Birgitte Appelong (kreativ leder på Designinstituttet), Arve Olsen (Light Bureau), Hans Øien (Zumtobel), Tina Therese Larsen (Husbanken), Kyrre Andersen (Oslo Met), Aaste Gulden Sakya (Rambøll) og varamedlem Gjermund Sjøsåsen (Luminator).

Holmestrand stasjon gikk til topps i kategorien «Utendørsprosjekt». Foto: Tomasz Majewski
«Oslo lampa» tok seier i kategorien «Produkt/teknologisk løsning». Foto: Halvor Gudim
Sykkelhotell Oslo S gikk til topps i kategorien «Innendørsprosjekt». Foto: Tomasz Majewski