Arrangementer

Triennalens høstprogram

Oslo arkitekturtriennale varmer opp til 2019 med å rulle i gang et høstprogram i 2018, der de blant annet byr på lydvandring, peisprat og digitale essays.

Under Arendalsuka i august blir det lydvandringer i regi av OAT. Foto: Kunstnerkollektivet zURBS

Kuratorene

Kuratorgruppen for OAT 2019 består av følgende: Maria Smith er arkitekt og grunnlegger av arkitekt- og ingeniørbyrået Interrobang; Matthew Dalziel er arkitekt og partner i Interrobang; Phineas Harper er journalist, kritiker og tenketankdirektør, og Cecilie Sachs Olsen er kunstner og byforsker.

Oslo arkitekturtriennale 2019 skal ta for seg begrepet degrowth og dets konsekvenser for arkitekturen. Degrowth, forklarer triennalen i en pressemelding, er en internasjonal tankeretning innen samfunns- og miljøøkonomi som mener paradigmet om ubegrenset økonomisk vekst ikke er bærekraftig, verken økologisk eller sosialt. OAT 2019 skal undersøke hvordan degrowth-tankegangen lar seg forene med arkitektonisk produksjon og byutvikling, og triennalen vil utforske alternative fremtider.

Men selve triennalen er altså neste høst. I 2018 skal høsten brukes til å «teste ideer, problemstillinger og formater knyttet til neste års triennaletema, med et bredt spekter av stemmer innenfor og utenfor arkitekturfaget».

Arendal

Under Arendalsuka blir det lydvandringer, med kunstner Nina Lund Westerdahl og kurator for OAT 2019, Cecilie Sachs Olsen. Et samlet arkitektur-Norge skal sørge for at Torvgaten blir forvandlet til «Arkitekturgata» under hele uka, og OAT inviterer sammen med kunstnerkollektivet zURBS til lydvandringer 14. og 15. august. De lover at «Levende fremtider – en performativ lydvandring» skal bli en leken og poetisk oppdagelsesferd gjennom Arendals gater med høretelefoner.

OAT deltar på bokmessen The New York Architecture Book Fair. Foto: Storefront for Art and Architecture

I New York er OAT invitert til å gjøre sitt utvalg av den viktigste arkitekturlitteraturen de siste 35 år på den nye bokmessen The New York Architecture Book Fair. Konseptet er at ti inviterte aktører deler sine private bibliotek i bokhandlere i New York. Bokmessen er organisert av Storefront for Art and Architecture (19. juni–25. August).

Videre på lista over det som foreløpig er en sniktitt på programmet, finner vi et studiekurs på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, «Being Tectonic», som de fire OAT-kuratorene har ansvaret for. Oslo arkitektforening (OAF) er vertskap for en peisprat i OAFs peisestue i Josefines gate, der man skal snakke om hvilken rolle utstillinger og arkitekturfestivaler spiller både for utvikling av faget og i arkitekturproduksjon. En digital essayserie skal det også bli, i samarbeid med e-flux Architecture.